Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby
(už zase předvánoční, z prosince LP 2010)
Černá Hora (BPH I.): Roztocká Zvířátka jsme během měsíce VŘSR, který se letos (snad mírně kromě počasí) opravdu příliš nevydařil, nenavštívili. Až zase napřesrok, a na kole. Ani ze žižkovského grandiózního Království (www.kralovstvi.com) žádné news nemáme. Ale vlastně ano. Na sv. Martina jsme se těšili na tradiční husičku. Moc. Inzerována byla, a to coby denní meníčko. A bývávalo tady dobrým zvykem, že jídla začínala již kolem jedenácté. Leč 11. 11. prý husa má být až někdy po poledni. Na nás trošku dost pozdě, tudíž rychlý přesun k Sadu. A ani moc nelitujeme. A propos: v Království býval personál sympatičtější i milejší. Tudíž jsme si nechali ujít i tradiční generálku na Vánoce, tradičně zde konávanou 24. 11. Haf.
Svijany (BPH II.): Z pravidelných mičurinsko-sadařských hlášení: Na našem žižkaperku, U sadu (http://www.usadu.cz) vykvétá radost i poučení neustále. Na čepu stálých 7 + 2, včetně pivka týdne v pivních procházkách a též vždycky i jednoho Belgičana. Tentokráte nemožno nezačít kácovským. Světlý ležák Hubertus 12 % (alc 5 %) naražen až 29. října. Očekáván netrpělivě, neboť už měsíce se v pivařské atmosféře vznáší fundamentální otázka. Opravdu je letos kácovské tak bolestně horší, jak praví neveselé reference od pankráckého Klokočníka? Nicméně jiní je naopak mlsně vychvalují, a to překvapivě i v (od prázdnin nové) Kácovské pivničce coby spodním patře žižkovského Beer Clubu (U Šůvinky etc. na Havlíčkově nám.). A ortel? Upřímně - váháme, leč kloníme se mírně na stranu pochybovačů. Ležák šmakuje toliko průměrně. Zásadnějších výhrad při konzumaci sice nemáme, ale hvězdně oslněni určitě nejsme. Je to sice dvanda „nekvasnicová“ a tzv. kvasničáky bývávaly vždy lepší. I polovina šéfstva od Sadu konstatuje, že Hubertus je průměrný a celkem prázdný. A točí se též toliko jen (pod)průměrně. A ani v laickém (leč spolehlivém) testu „pos... se/neposer... se“ pivko se ctí neobstálo. Na rozdíl od kácovských v minulých letech, po kterých (nejenom) žaludek rozkoší zpíval, s... bývala hedvábná a prut mocný. Vrr. Prodloužený závěrečný říjnový víkend přináší něco tzv. víkendových specialit. Jehněčí kotletka, guláš, řízečky etc. Již ale ladíme formu na specialitky na horkém kameni a pánvi. Prý bude dokonce i pár porcí bizona. Buffalo steak Navato s brusinko-česnekovou krustou + zvolna pečený rajčatový salát a ugrilovaná kukuřice. Bizon je na kameni. Tmavší divočina s nádechem exotiky, trošinku jako muflon. A ani ne moc tuhý. Dobře naložený. Škoda jenom, že jsme trestuhodně s sebou neměli nějakou z našich omáček. Pálivých a přitom sladších (třebas Thai Monkey nebo hořčicovou Barbados Hotsauce?). A ani maďarské kořeněné hovězí mleté špalky se zakysanou smetanou, paprikou a cibulí, doprovázené bramborovými pagáčky se škvarkami - to všecičko na horké pánvi - nepůsobí marně. Láká též jehněčí gyros s krémovými tzaziky + pita chléb. Haf. V polovině měsíce víkendové specialitky vepřové. Studený nářez z pikantní křupavé pečínky, citrónový steak z krkovice (lahodný), kotlet Santorini, bavorský guláš se šalotkou a houbami na černém pivu, česneková roládka se slaninkou a kalkatská kotleta s čočkou na kari a pikantní zeleninou (i ovocem - exotické, zajímavé, dobře sladěné i chutné). Nicméně superhlavní atrakcí se stává náchodský světlý ležák Primátor 11 % nefiltrovaný (alc 4,7 %). Přímo bombový! Překvapivě hodně hořký, a s dlouhým, chundelatým chuťovým ocasem. Velmi pitný a mocně digestující. Připomínající nefiltrovanou Plzeň, kterou ovšem na míle překonává a zastiňuje. Překvapení příjemné. Radost. Haf. Novým Belgičanem na čepu je Barbãr (alc 8%) s medovou příchutí. Spíše však mírně ovocnou. Na Belgii sotva průměr. Leč proč ne. Jde o svrchně kvašené silné pivko - speciál, do kterého se na konci přidává ještě kapička medu. Z Brasserie Lefèbvre. Haf. Týden po Martinu sadovští fikaně vyhlašují svatomartinskou žranici. Husí jatýrka, kaldoun, kachní prsa s jablečným moštem a cibulkami + pečená zelenina s bramborami, přehejbáky - bramborové placky na tálu, plněné směsí drůbežího a uzeného masa na cibulce a listový špenát. A samozřejmě husa. Přesněji ovšem ale svatomartinské husí stehno pečené do zlatova, červené a bílé zelí, bramborové a jemné houskové knedlíky. Nezklamalo, leč nadpozemsky božská husička zde stolovaná před cca měsícem byla o něčem docela, docela jiném. Ovšem potěšily chutné, a hlavně čerstvé, domácí svatomartinské koláče. Především tvarohový. Haf. Novým pivkem týden světlý 12 % ležák z Černé Hory. ABV 4,8 % a pod - pro nás - překvapivým názvem Kamelot (Novinka K-Brewery, nebo se tak říkalo již dřívějšímu ČH ležáku? Neříkalo, ale přesto máme značné mezery ...). Ať tak, nebo tak - pivko nevýrazné a nic moc. Na čep přichází ale též pár soudků nefiltrovaného Kozla, dvanáctky až třináctky. Že bychom překonali letitý odpor a popovické opatrně zase zkusili? Bývalí karetní spoluhráči si Dny kozla léta vydatně pochvalují a tam prý točí i toho nefiltrovaného. Prý fajnově trkavého. Jenže nenáročným kolegáčkům šmakuje i Géčko ...! Zkoušíme malé a jsme docela příjemně překvapeni. Plnotučná, příjemná smetana. Asi takhle nějak plnotučný kozlík dříve chutnával. Ne, že bychom na něj chodili denně, ale alespoň takhle ... Chválíme. Poslední listopadový víkend ve znamení Španělska. Andaluzský vepřový steak, hovězí závitek, katalánský jehněčí steak, valencijská paella. A nářez ze sušené kýty a choriza na bytelném prkně + ančovičky, olivky, cibulky, plněná salátová okurka, jalapeno, toustíky s rajčaty a česnekem. Bohatýrské. K tomu testujeme nefiltrovaný ležák vídeňského typu. Čepovaný Kounic 12º (alc 4,5 %) z pivovaru Janáček. Správně načervenalý, bohaté pěny, malinko nakyslejší. Celkově však povedený, leč „červené“ chýňské nám šmakuje více. A na start koncem měsíce se připravují Broumy. Dorazí takové Matuškovo pivko, které právě dozraje. Raptor? Haf. V notoricky profláknuté lokalitě Krásova 13, U (bejvalejch) vyndanejch vsjo při starém. A přijatelném. Naštěstí. Máz, Knížák i Kněžna pitelní. Sl. Evelínka slouží zase v podstatě sama. Pí. Lenka jen některé víkendy. Co povolávací rozkaz pro p. Velkovezíra? A od 20. listopadu tady svítí i nový - a stylový - nereklamní neonový poutač. Zdálky vypadá jako služebna Městské policie. Ale není ... Vymalovaná paní také fakt není žádné anorektické ramínko na šaty. Pod ním se nachází ještě starý neon svijanský, který ovšem zářit již dávněji (definitivně?) přestal. P.S. Snad každý moc dobře ví a dobře zná, co znamená krajový výraz „vyndanej“, pocházející nejenom z oblasti turnovska (Nápověda: Kozy se tím opravdu nemíní, ač by to poutač silně naznačoval). A též každý ví, proč v názvu našeho štamlokálku stojí „bejvalejch“. Vrr. Haf.
Budvar (BPH VI.): Sobota Dušičková přímo nalákala k inspekční cestě do Jižních Čech. Bohužel, na potvoru, zrovna tento den nebyl pro veřejnost otevřen nadpozemský zvíkovský minipivovar, a budějické Masné Krámy jsou až přespříliš vzdálené - tudíž chutě do Bechyně. Náměstí sice rozkopané a velespořivý p. ministr - správce erární kasy nikde (A prý nyní musí pár měsíců totálně abstinovat. Je to na něm občas vidět). Leč U Pichlů naštěstí beze změn. Samozřejmě už bez zahrádky. Kroužkovaný ležák obstojný, grilovaný duhový pstroužek v česnekové košilce a rostbíf tradičně excelentní. Uvnitř ale citelná zima. Vrr. A zkontrolovali jsme i téměř zazimovaný camp Fort Dobronice. Vydařená JČ rozlučka s nevydařeným rokem 2010. V LP 2011 na viděnou! Haf. Dejvickou OrigBudvarku (http://www.budvarkadejvice.cz) chvalo-, blaho- i svatořečíme permanentně. Je to oázu klídku (vevnitř, v okolí pořád brutálně řádí velebrutální Blanka) a všestranné profesionality, výborné kuchyně a hlavně vynikajícího kroužku stálé kvality. V Praze bezkonkurenčního a možná, že již dneska vlastně i jediného. Vždy bez kompromisů! Potěšilo i osvěžilo nás pravidelné posezení na Den znárodnění. Leč méně již na Den zesnulých v rozšířené profesorské sestavě (za tradiční problémy - u kterých jsme však raději ani neasistovali - ovšem podnik nemůže, to si musí vyřešit jistý legendární element sám. Never more!). Ale 31. 10. (vše 98 %) či 14. 11. (kroužek „jenom“ 94 % a pstruh též) již zase jenom milá spokojenost. A víkendová servírečka-koťátečko (coby žhavý kandidát titulu Obsluha roku 2010) ráda přiznala, že vlastně jde o pilnou studentku nejmenované UK, nejmenovaného románského jazyka. Moře studijních úspěchů! A její starosvětské držení ručky za zády během stolování se už moc často nevidí. A automatické aranžování optimálního úhlu oušek donesených bucláků i bucláčků kroužku je, bohužel, dnes již unikátní. Ale velice milé. A připomíná staré dobré časy a staré dobré pořádky, kde věci ještě byly na svých místech. Haf. 20. 11. zde přespříliš exotických nebílých hostů, leč kroužek uklidňující. A pro úplnost: 27. listopadu LP 2010 v Dejvicích opět spokojenost. I přes žranici ruské grupy. Haf.
Zvíkov (BPH VII.): 6. 11. provedena krátká inspekce vltavské kaskády, včetně Štěchovic a Orlíku. Při této příležitosti navštíven Pivovarský dvůr Zvíkov. Obsluha nic moc, s teplem - a celkovou útulností - to také vevnitř nepřehánějí. Pivko a jídlo snad tradičně O.K. Otevřeno do prosince čtvrtek až neděle od 11. V lednu a únoru budou pouze víkendy. P.S. Při hodnocení páník nebyl vůbec objektivní a vlastně těžko požil pouze jedno jediné světlé + Královskou Zlatou Labuť. A neokusil k jídlu vůbec ničeho. V tom čase totiž Bertík přebýval v nemocnici a chuť tedy fakt nebyla pražádná. Dopadlo to snad prozatím dobře ... Držme všechny tlapky.
Nymburk (BPH IX.): Hájenka otevřena středa - neděle, 11 - 20. Všechno při starém. Pivko i krmě. Tedy průměrný průměr. A občas i topí. V krbu. Jednou za čas návštěva Kerska potěší. Na „svátek“ 17. 11. kupodivu v poledne plno a na videu překvapivé Slavnosti sněženek. Haf.
Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): 9. 11. se uskutečnilo výjimečné klubové setkání v karlínském Pivoklubu Křižíkova 17º (http://www.gastroinfo.cz/pivoklub). Sehrána byla Pivní ruleta. Nejde o hazard, ale o možnost si při napínavé hře ověřit pivní degustátorské schopnosti a porovnat je s ostatními. Ruletu hra připomíná jen hracím plánem a způsobem sázek. Prvek náhody je ovšem plně nahrazen schopností co nejpřesněji určit a zařadit anonymní degustační vzorek podle základních typů piv, způsobu kvašení, obsahu alkoholu, či dokonce uhodnout výrobce. Čím je tip přesnější, tím větší výhra. Každé kolo bylo plánováno z pěti vzorků. V průběhu večera tekl Bernard 11°. Emisaři BPH tentokráte na místě samotném absentovali, neboť páník dal tento den přednost byznysu. Peníze jsou přece až na prvním místě. Vrr. Haf. A nezapomeňte, že v Karlíně začala „Belgická zima“. Čili na pípě No. 1 se teď lze po nějaký čásek potkávat (a utkávat) s lahůdkami z Belgie. Jako první narážejí Floreffe, pivko typu Abbey z pivovaru Lefèbvre. Dále teče např. Belgian Abbey Ale jménem Augustij Blond (Brouwerij Van Steenberge) či Trappist Ale Westmalle Trappist Dubbel (Abdij der Trappisten van Westmalle). O atmosféře největšího amerického rodinného svátku, přiblížené povedenou stylovou večeří ke Dni Díkůvzdání 25. 11. se na jiném místě zmiňujeme podrobněji. Haf.
Dětenice a Český Ráj (BPH XI.): Tentokráte něco postřehů magických a nepivních - i když ... Z toulek (nejenom) po Českém Ráji a okolí jsme přivezli brožurku o snad nejtajuplnějším hradu v Čechách. O hradu Houska a pověstné bráně kamsi. Snad do pekla, snad do jiných dimenzí či časoprostorů. Jde o spisek Kastelán o Housce (sepsal Miroslav Konopásek, vydalo nymburské nakladatelství VEGA-L LP 2008). Již francké letopisy zmiňují záhadný hrad Canburg, o kterém se ovšem mnoho neví. Další zprávy jsou už o hradu Hausegg, který byl před vznikem Bezdězu centrem rozsáhlé oblasti. Zbudován na nepřístupném místě, skalním ostrohu coby mohutný maják, uprostřed hvozdů a pralesů. Šlo nejspíše o hrad královský, založený možná již Václavem I. Do psaných dějin vstupuje Houska kolem roku 1316 coby majetek Hynáčka (Hynka) z Dubé. Zboží vesele i nevesele mění majitele a dějí se tu věci ... Když přeskočíme staletí, tak za II. SV zde sídlí komandatura SS. A depozitář věcí odvážených nejen z Čech. A dokonce se tu měla provádět tzv. plemenitba za árijskou rasu. A dály se tu údajně i události i daleko více tajuplné, včetně třebas U.F.O. Svědci byli ale zlikvidováni, archívy údajně skartovány. Možná právě tady jsou ale pořád ukryty plány veletajných zbraní. Kam se hrabou Štěchovice, Hradištko etc. A co pověstná Brána do pekel? První zmínka o tajemné díře ve skále pochází již z roku 878. Jejím strážcem má být astrální bytost bez obličeje v černé kápi. Ještě k tomu tajemné fresky, magická kaple, údajné rozsáhlé podzemí nebo chodby až na Bezděz či třebas legenda o Orontovi. Je toho vážně až dost. K proslulosti Housky přispěl samozřejmě též známý-neznámý dopis Karla Hynka Máchy, který tady při svých toulkách přenocoval. A furiantsky vlézá do tajemné díry a ocitá se buďto v samotném pekle anebo v naší současnosti (což ale až takový rozdíl není). Údajně na hrádku krále Václava v pražském kunratickém lese v roce 2006. Je k smrti zděšen autobusy, auty, mobily ... Přečtete si to. Až bude páník v penzi - dopíše o Housce sci-fi román z oblasti alternativní historie. Haf. Místo opravdu silnou magii a nevídaný genius loci nepostrádá. A v hradním kiosku k tomu mají svijanský Máz a možná i rohozecké. Pozor nejenom na Brány a duchy, ale i na přehnaně aktivního Pepka Vyskoče coby bdělého dozoru parkoviště pod hradem. Haf.
Pivní kuchaření a kapsaicin (BPH XXIV.): V levném potravinovém stánku s ledasčím, na známém zeleninovém minitržišti u Mělníka, poblíž Líbeznice, jsme před časem objevili i něco pikantností. Vedle sýrů, oliv či uzeného úhoře též různé sladké chilli omáčky s čímsi (včetně mořských plodů), zavařené papričky a též dochucovací omáčky. Indické, od prý kalkatské fy Mida´s. Červená Hot Pepper Sauce a zelená Green Pepper Sauce, obě typu Tabasco. Červená (pálivost kolem 5) v nouzi nejvyšší se občas, a výjimečně, ještě dá. Zelená je ovšem éčková kyselá hnusárna s nepovedenými náznaky chuti i pálivosti. Kvalita naprosto odpovídá směšně nízké ceně. Nekupujme příliš levné věci! Vrr. Nejlepší na inkriminovaných produktech jsou ovšem milé a šikovné malé lahvičky (
Třikrát s ... (Poupětem) a Lobkowiczská trápení (BPH IXL.): Máme citelné nutkání podělit se s laskavým p.t. čtenářem o další ze skvostných sovětských pohádek. Z půvabné knížky Kamenný chlapec. Osm vyprávění ze sovětské země. Vybral a přeložil František Holešovský (Praha, Státní nakladatelství dětské knihy 1951. 56 s. Cena přes reformou: brož. 32 Kčs, vázaný výtisk 52 Kčs). Vybráno a přeloženo ze sovětských originálů ... Leč minulá bylina o velkém J. V. Stalinovi (samozřejmě v rekovném tavarišči držícím slovo ho okamžitě každý poznal) vyvolala reakce bouřlivé. Možná, že jsme se dokonce dostali do bystrého hledáčku kontrarozvědných a rozvědných našich (ne)tajných služeb. A jak praví již zlidovělá klasická hláška: „Mařena je nějákej rozvibrovanej“ ... Tudíž s ohledem na konspiraci - raději až příště. Haf. Namísto pohádky mini-info o první tankové restauraci Lobkowicz. Restaurace Kopyto (www.kopyto.cz) otevřená 29. 10. na Žižkově, na začátku Bořivojovy ul. (resp. dle čísel na konci, zkrátka u rígráku). V rozlehlých prostorách dlouho uzavřeného zařízení. Inzerují speciality z domácích produktů, recepty z nutrie říční, moravská sudová vína i nové černé pivo Merlin. A další od K-Brewery. Což nemusíme. Samozřejmě, kromě Černé Hory. Království je ovšem jen o ulici výše. Hned pár minut po otevření jsme v novém podniku měli pravdomluvného jazyka. A reference? Jídlo údajně dobré až přímo výborné, prostředí velmi pěkné, pivko celkem slušné. Leč na čepu překvapivě zatím prý jenom desítka za CZK 32. Což na Bořivojku je mírně až dost. Nicméně první den večer je celý podnik cele rezervovaný. I když firmě moc nefandíme - úspěch jim přejme. Dlouho ale tady a takto nevydrží. Snaží se ovšem a letáčky zaplavují celičký žižkaperk. A před podnikem okrojovaná síla láká dovnitř. Tvrdí však, že zatím čepují pouze 12 %. Další reference ovšem zase hovoří o výlučném 11 % pivku. Nějak moc zmatků. Vrr. Asi bude nutno nahlédnout osobně. Zatím sbíráme odvahu.
Náhražky a názvy piv (BPH XLIII.): Průměrný evropský konzument, spolu s potravinami, vesele sežere ročně kolem tří kilogramů aditivních látek. Fuj! Mezi tyto přídavky náleží: antioxidanty (bránící změnám potravin vlivem kyslíku), barviva (vylepšující vzhled), konzervanty (prodlužující trvanlivost), regulátory kyselosti (pro konzervaci a kvůli chuti) a náhradní sladidla (pro doslazování). Nechybí též zahušťovadla a stabilizátory (pro zvýšení hustoty a konzistence), emulgátory (spojující tuk s vodou), aromata (pro řádnou vůni), leštidla (pro vzhled a lesk jako blesk) či látky chuťově povzbuzující (pro zlepšení a posílení chuti, tam kde potravina již ztratila původní vlastnosti či bylo použito jiných látek méně atd.). K oblíbeným aditivům patří voda - potravináři solí nástřikem, a to vydatným. Některé aditivní látky jsou skutečně neškodné a některé dokonce potřebné. Leč - čím méně, tím lépe! Vrr. Haf. A co FT v měsíci padajících listů? V Dejvicích farmářské trhy skončily. Nesmyslně brzy. Leč koncem listopadu se navracejí v rozšířené vánoční podobě. A v době pátek - neděle. FT Jiřák pokračují bez větších změn. Občerstvení se střídají a dokonce se občas navrací i pštrosí farma s ptačím guláškem. Občas i bodne. Stejně jako broskvovice etc. z bohdanečské palírny. Pivko samozřejmě (a třikrát bohužel) pořád vůbec žádné. Vrr. Leč žižkovské osvěžovny jsou na dohled. 13. 11. místní FT velmi slabounké. Stánků málo a hlavně ti naši prodejci (čokoládové pralinky, kořaličky, pštrosáci etc.) nikde. Pokaždé posvícení fakt není. Vrr. 20. 11. mírné zlepšení. Nicméně k občerstvení na místě vůbec nic (pravda, kromě vegánských nechutných odporností) a návykové pralinky taktéž znovu absentují. Alespoň valašské frgály ... Haf.
Oktoberfesty (BHP LV.): Jak známo, slavnou tradici slavného mnichovského Oktoberfestu odstartovala mohutná veselice při příležitosti svatby Ludvíka I. Bavorského s Terezou ze Saska-Hildburghausenu 17. října
Josef Groll a Regionfest (BPH LVI.): Na heslu Sedmé generace „Nechme si pesimismus na lepší časy“ něco možná bude. Nicméně mnoho optimistického o dnešních produktech z kdysi přeslavného pivovarského města Plzně dnes napsat, bohužel, nelze. Samozřejmě nehovoříme o skvostech tamějších minipivovarů jako Purkmistr etc. A i plzeňští fotbalisté pořád jedou ... I Štruncovy sady dokonce bývají občas překvapivě plné. O Gambrinusu je zbytečné mluvit. A ani jeho nefiltrovaná podoba (třebas na Žižkově, U sadu, za CZK 32) na tom zhola, ale zhola nic nemění. Označení pivo si tato chemická (a hlavně naředěná) eurohrůza nezaslouží. A Pilsner Urquell se pořád tragikomicky snaží - pomocí mastně drahé celostránkové inzerce -balamutit, že je stále a pořád stejný. Takový jako v 19. století či do 90. let století minulého. A stále údajně výjimečný a stále údajně dokonalý. Tomu snad nevěří ani p. Václav Berka, který na mnohých fotkách dělá směšného poskoka a je ochoten propůjčit se snad úplně ke všemu. Smutný konec kdysi možná i skutečného machra a pivaře. Vrr. Silně to připomíná kampaň Krušovic, které také „obnovují“ svou tradiční chuť. Když bývaly tak výjimečné a „císařské“ (jak nehorázně tvrdily reklamy), proč se tedy údajně navrací k postupům z temné totality? Leč moudré přísloví praví, že novou kosmickou technologii starým (a poctivým) kouskům nikdy nenaučíš ... Vrr. Trpělivým a velkorysým čtenářům se omlouváme za tři nehorázné prohřešky proti českému pravopisu v tomto BPH. Už jsme vše opravili. Leč hrubky skáčí automaticky díky debilní vyšší verzi Wordu, která si žije vlastním životem. Přehlédnout jsme tyto, však při (ne)pečlivé výstupní kontrole samozřejmě neměli. Neodpustitelné! Vrr. P.S. Coby odpustek tedy malý bonusový tip na Vánoční dárek. Žhavým hitem letoška je prý mluvící miska pro pejsky značky Chaterrbowl. Prostě nahrajete vzkaz, a když se čtyřnožec k misce přiblíží je tento aktivován. Cena činí necelých USD
Komentáře
Přehled komentářů
Netrpělivě jsem očekával další aktualizaci a jsem téměř dojat, že mé jméno nezmizelo v propadlišti dějin hospody "U (bejvalejch) vyndanejch" . Díky Bertíku.
Jsem dojat
(Velký Vezír, 5. 12. 2010 21:35)