Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby
(z 1. máje 2009)
Černá Hora (BPH I.): Roztocká Zvířátka při pěkném počasí obvykle narvaná veležíznivými velocipedisty (ale i mnoha pěšáky dvou- a čtyřnohými) vevnitř, na zahrádce i na pouličních lavicích. Není divu. Černohorská pivka si věrné a spokojené zákazníky získala taktéž v Praze a okolí. A víkendová grilovaná šunka nemá chybu. A nakonec ani nic jiného poblíž již není. Nedaleká výletní staletá Maxmiliánka se, zločinně, stala neopravitelnou ruinou kouzlem konkrétního soukromého vlastníka. Vrr. Nově zbyly děsivé trosky také z protější rybářské bašty - Koliby. Vyhořela? Ještě loni občas fungovala (ale včetně neodhadnutelné otevíračky, časté absence kuchyně či excesů typu vypuštěného rybníčka kýmsi nehodným), pak se nějak hledal nový provozovatel. Vrr. Aprílové královské vepřové hody v žižkovském Království (www.kralovstvi.com) nebyly aprílové, nýbrž vskutku Královské. Třebas zabíjačkové výpečky. Včetně česneku, kterého bylo, tak jak má být. Proběhl zde i 11. ročník degustační soutěže slivovic a místní obsadila druhé místo. Pivka z ČH drží svůj standardní standard. A čepovaný nealko Forman je fakt pivní a osvěžující. Zcela převyšuje i všechny prapodivné alko eurobíry. A v Království nově občas mívají i taliána. Na 21. století ještě celkem dobrého. Leč v legendárním trháku Adéla ještě nevečeřela býval určitě lepší. Jako skoro všechno. Haf.
Svijany (BPH II.): Letenskou svijanskou restauraci nyní nenavštěvujeme kvůlivá dopravním komplikacím. Snad stále funguje bez větších proměn. Také tradiční špacíry Stromovkou si raději nyní odpouštíme. Nechceme se propadnout a bleskově se stát nezvanými návštěvníky tunelu Blanka. V Lipanské na Žižkově zase změna. Ještě loni M + M bar, poté U Bohouše, resp. U Bobeše etc. - nyní se to jmenuje Osudová přitažlivost. A tabule sebevědomě zvou na několik hotovek i řadu minutek. A na čepu Svijany 11, Svijany 13 (Kníže i Kněžna), Budvar
Chýně (BPH III.): Pivovarská Krčma, kuchyň i pivka i letos opětovně famózní. Vedle stále tradiční zvěřinec (ale nějak pustý), v týdnu obědující tvrdí příslušníci a fešné příslušnice i jiné občas pracující elementy, tradiční šoféři, jezeďáci (po kapitalisticku farmáři, nejlépe euro- či bio-), místní figurky a štamgasti, včetně mlsných čtyřnohých kočičáků. Pohodička, pohoda. Na letos překrásnou Škaredou středu na čepu světlá 10, polotmavá
Budvar (BPH VI.): Kroužek z pražských Dejvic jsme opětovně hodlali profesionálně porovnávat s kroužkovaným Budvarem přímo z Masných krámů. Mazaně jsme naplánovali konferenci na TF JU, která měla být korunována učenou (nejenom teologickou) dišputací ve vyhlášeném podniku. Leč České dráhy mínily jinak. Zase nezklamaly. Vrr. 25. 4. dopoledne do Českých Budějovic prostě vlakem dorazit nešlo. Problémy s tratí kdesi u Čerčan. Časně ranní spoje zrušeny. A na hlaváku tradičně nikde nic napsáno a u infookénka jenom šeptanda, že možná další spoj již přijede. Přijel, leč ale skončil kousíček za Prahou. Zmatky, autobusy, čekání na transport do Benešova, kde měl čekat jiný vlak. Asi i čekal, ale zpoždění již bylo několikahodinové a konference v plném proudu. Takže raději zpátky zpět do Prahy. Povedený výlet. Hlášení z dejvické Orig Budvarky (http://www.budvarkadejvice.cz): kroužek přímo osudově božský a kuchyň velmi opulentní. Kdy se však letos objeví předzahrádka? V letních dubnových dnech by se leckomu dost hodila. Nejenom cyklohostům a slušným pejskům. Vrr.
Nymburk (BPH IX.): Kerská Hájenka je stále miloučkou skorolesní oázou. Po zimní pauze opět otevřeno pá-ne od 11 hod., od dubna přibývají čtvrtky. Pitné Postřižiny 11, obligátní kančí se zelím a samozřejmě i se šípkovou, standardně servírované dva kusy řízků, přijatelná tlačenka, v bedně „překvapivé“ Slavnosti sněženek. Vše na svém místě. Haf. Plánují se menší úpravy jídelníčku (včetně cenového přitužení) - nicméně kančí a Nymburk by zůstat měly.
Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Berounský Medvěd dorazil i k žižkovskému Sadu. Chválíme. Nicméně pouze v týdenní akci. Žižkovský podnik U radnice alias Krakonošova restaurace hlásá otevřeno. Opět však s utajenou otevíračkou a hlavně pod tajemným názvem U Šuvinky (?). Na tabuli 16. 4. nabízí Bakaláře, Novopacké, Zvíkov, Krakonoše a jakési Zelené pivo. Nutno však velmi důkladně prověřit. Uvidíme. Haf. Karlínský Pivovarský klub (http://www.gastroinfo.cz/pivoklub) samozřejmě funguje a samozřejmě pořádá i povedené klubové akce. Prezentaci Chodovaru a chystanou gastro-pivní akci „ … A řekněte sýýýr“ aneb pivko ručku v ručce se sýry představíme příště. Kde ale teď vaří Štěpána? Kácov to není. Vrr.
Pivní literatura (BPH XIV.): Zajímavým, a zdaleka nejenom gastronomickým, počtením je obsáhlá Krkonošská kuchařka autora Jiřího Marholda (3. vydání, Praha, Euromedia 2008, ISBN 978-80-249-1076-5). Potěší vskutku netradiční a často již zcela zapomenuté „recepisy“ krkonošských horalů i nepřekonatelné doprovodné ilustrace Neprakty. Kuchařka začala v 80. letech vycházet v časopise Krkonoše a knižně byla vydána poprvé roku 1991. Stala se hitem i zdrojem cenného materiálu třeba také pro etnografy a historiky. Kuchař a specialista na regionální gastronomii J. Marhold shromáždil přes tisíc receptů ověřených staletou praxí krkonošských hospodyněk - od farských kuchařek po panímámy z nejchudších chalup. Horalé při „klochtění“ nezapomínaly ani na pivo. Na rozjezd třeba zajímavý salát k pivku. Smícháme řeřichu s nakrájeným točeným salámem či párkem, plátky ředkviček, na kolečka nakrájenou cibulí, citrónovou šťávou a olejem. K tomu tmavý kmínový nebo selský chléb a především dobré kvasnicové pivko. Na nohy Vás samozřejmě postaví pravé kyselo a brambory. Hlavní součástí býval chlebový kvásek. Ostatně připomeňme, že výroba chleba odnepaměti a po celém světě mnohde šla právě s rozvojem pivovarnictví. Pivo (coby tekutý chléb) využívá obdobného principu jako kvašený chléb. Vydatně působí teplá pivní „poliuka“. ½ kg hovězího nebo ještě lépe koňského od žebra, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ½ celeru a 2 petržele uvaříme doměkka v osolené vodě. Pokrájený tvrdý chleba zalijeme ½ litrem světlého piva a necháme rozmočit. Po uvaření masíčka přecedíme, do vývaru přidáme chleba s pivkem a uvaříme dohladka. Dochutíme pepřem a solí, zjemníme hrníčkem smetany a třemi rozšlehanými vejci. Maso se jídávalo jako druhý chod k „japkovému křenu“, nebo s nějakou „vomáčkou“. Ke starokrkonošské kuchyni patřily studené polévky, hlavně ovocné - „rymbulice“ (neboť dělaly ve střevech rymbál). Co zkusit pivní polévku ze žloutky (do hrnce litr světlého, žloutky, práškový cukr, rozšleháme a postavíme do dalšího hrnce s vodou, dáme na oheň, metlou šleháme až polévka zhoustne, přidáme lžíci másla a necháme vychladnout)? A nebo svatební se žemlí (světlé pivko se zavařilo s rozinkami a opraženými nasekanými mandlemi, ke konci varu se polévka zahustila žloutky a přisladila medem, na talíři se posypala žemlí nakrájenou na kostičky a opraženou na másle)? Šestinedělkám se do kouta zase posílala tato: vaříme litr černého pivka s cukrem a skořicí, po varu zahustíme sladkým mlékem a rozšlehanou hladkou moukou, povaříme, do prochladlé polévky zašleháme žloutky. Připomenuta je i pivní polévka se smetanou (pivko s cukrem a citrónovou kůrou uvedeme do varu, přilijeme ve smetaně rozkvedlané žloutky a povaříme do zhoustnutí na mírném ohni) a polévka s rozinkami (3 lžíce rozinek krátce ve vodě povaříme, scedíme a dáme do
Strahov a gastronomie (BPH XV.): Na Zelený čtvrtek zelené pivko. To připravil třeba mamut Heineken. I Pivovarský klub měl tehdy kopřivové z Pivovarského domu. Na Zelený čtvrtek se mají konzumovat zelené potraviny a zpytovat svědomí, koho jsme zradili. Obě zelená pivka jsme propásli, ale díky milosti pivního Boha letos naštěstí nikoli velikonoční z Klášterního pivovaru Strahov (http://www.klasterni-pivovar.cz). Není zelené, nýbrž světlé a plzeňského typu. Svatý Norbert Velikonoční (alc 5,3 %), uváděný týden před Velkým pátkem. Lahodička, lahoda. Chutná, kroužkuje, digestuje. Středně prokvašené, středně tělnaté, vyšší hořkosti. Vařené na tři rmuty z jednoho druhu českého sladu a žateckého chmele. Vedle toho celoroční standard Svatý Norbert jantarový (alc 5,3 %) a tmavý (alc 5,5 %). Velikonoční speciál doprovázený speciálním menu s jehněčími kotletkami, telecí roládou či velikonoční sekanou a salátem s křepelčími minivejci. Ceny nemírné a odpovídající klientele, převážně zahraniční a movitější, i lokalitě (včetně
Stará Praha (BPH XIX.): Ještě krátké doplnění k pozoruhodné publikaci Zábava a slavnosti staré Prahy. Ucelenější představu o trávení volného času v dávnějších dobách si lze udělat i pouhým prohlížením obrázků či dobových dokumentů. Informace se přitom dostavují mimoděk. Hlubší ponoření do knihy se však rozhodně vyplatí a přináší řadu překvapujících a inspirativních momentů. Samozřejmě ani přespřílišná nekritická idealizace všeho minulého na místě není. Lehčeji a snadněji se naprosté většině našich praprapradědů asi opravdu nežilo. Nicméně nebyl to přitom život plnější, pestřejší, radostnější a mnohem opravdovější? Nestálo by za zamyšlení přehodnocení základních hodnot a priorit, třeba pod tlakem aktuální finanční a ekonomické krize? Není idea tzv. pokroku opravdu jenom velkým mýtem a iluzí moderny? Nebyla náhodou třebas Praha 19. století daleko kvalitnějším a příjemnějším místem k životu, než je tomu v současnosti? Totální návraty jsou sice pouhou utopií, snem a opojnou chimérou. Nicméně skutečnou konzervativní revolucí by bylo možná možné obnovit mnohé a navázat na staré dobré časy a staré dobré pořádky. I u pivka. Haf. Škoda, že v Praze není rozumný podnik, který by skutečně navodil poctivou staropražskou atmosféru. U kalicha pánů Töpfferů se snaží, ale především o tahání peněz cizinců. U Fleků, bohužel, jakbysmet. Malostranské zlodějny, nebo třeba tzv. „Švejka“ na Újezdě, podvodné šantány či spíše bordely a hampejzy etc. taktéž nepočítáme. Pivko tady za moc nestojí. Za nic. Kam se poděla stará dobrá česká Plzeň? Dobře to víme. Ostatně do samotné Plzně se dnes jezdí a chodí jen na Purkmistra. Vrr.