Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby
(z 1. prosince LP 2009)
Černá Hora (BPH I.): Žižkovské Království (www.kralovstvi.com) tradičně na sv. Martina se svatomartinským vínem od 11.11 hod. Tradičně vydařené, ba přímo gradiózní. Především husička. Vskutku Královská. Pečená pět hodin. Laťka je tak vysoko, že jinde husu nemůžeme. Martinské rohlíčky byly též božské. Tradiční vínko nás přitom nebere - my konzumujeme výhradně víno sladové (Což je zoufalý pokus p. J. Fuska demakující absurdity i trestuhodný ne-vztah vlády k českému pivovarnictví. Pouhým přejmenováním by pivko získalo nulovou spotřební daň jako ostatní vína v tuzemsku. A zabránilo by se likvidaci tradičního českého pivovarnictví i sklářství, které lehce může způsobit lednové zvýšení spotřební daně. Hanba!). Pšenice Velen v Království pouze lahvový. Možná ale bude na čepu brzy. Ale bohužel šeptem kolují tragické zvěsti, že pivovar Černá Hora komusi již snad odprodán. Další jobovka. Vrr.
Svijany (BPH II.): Na čepu U sadu (http://www.usadu.cz) na přelomu října a listopadu ještě strakonický Klostermann a nový Lobkowicz z Protivína. Obé nic moc, přesněji lihové nic. Klostermann ale byl o trochu lepší a na čepu zůstává trvale, místo nepovedeného a nepitného plzeňského Mastera 13o. Tmavý Master 18o na čepu figuruje pořád. Již řadu týdnů je však nakyslejší a nějaký šmakovnější. A silně připomíná berounského Grizzlyho 18. Nestěžujeme si. Následně v týdenní sadovské akci čepovaný Bernard 12 %, nefiltrovaný světlý ležák (alc 4,7 %). Slabý průměr. Velevážení páni majitelé se usilovně snaží nejenom ohledně procházek pivním sadem, ale i nabídky týdenních menu. V listopadu proběhly specialitky na horkém kameni, něco rybek (místně silně netradičních, leč pečenáče ze sleďů byly bom-ba-stické) i svatomartinské posvícení. Doprovázené sladovým vínkem Páter z Černé Hory, pro staromilce pivkem 11 % (Království je ale blizoučko a Páter je z černohorské produkce atraktivní méně). Krmě vcelku vydařená (husí nohy, kačeny, rolády, jatýrka, lokše, přesňáky), porce poctivé. A naštěstí bez kudrdlinek a hlavně žádná „nouvelle cuisine“. Coby silně přeceňovaná odporně-snobská záležitost, s mini-pidi-porcičkami, přemrštěnými cenami, kosmickými technologiemi a rádobyestetickou aranží pro buzíky všeho druhu. Tradiční, třebas francouzská, kuchyně je prý v háji a tímto tzv. „cool-trendem“ již zamořili též četné resty u nás. Vrr. U sadu jsme se v listopadu hlavně těšili na týden pokrmů ostrých. Konal se v kombinaci s vratislavickým Konradem (12 %, světlým ležákem, alc 5,4 %, nemusíme). S obavami, že si velké pálivosti neužijeme. A neužili. Studený bůček v chilli a pivě, kotlíkové kuřecí po indicku na červeném curry (exotické, pálivé asi nejvíce), ďáblův špízek z panenky s mangovým chutney, biftek plněný jalapeños a uzeným sýrem, plátky roštěné s thajskou chilli omáčku na zázvoru s grilovanými papričkami a indickou okurkou okrou (po velmi řádném dochucení vlastními produkty od fy Habanero.cz ucházející, leč poněkud tužší), chipsy s hot salsou. U (bejvalejch) vyndanejch Svijanský Kníže stále maximálně průměr. Vodovější, slabší, často bez ovocného šmaku, občas i nakyslý. Ani Máz tady moc neoslňuje. U sadu bývá o krůpěj říznější, leč nevytočený nikoli. Trubky jsou v Krásovce snad O.K., takže chyba bude jinde. Svijany (snad) ještě, zaplať pivní pánbůh, používají starší technologii - takže samozřejmě mohou být várky různé. Ale takto propastně? Že by podzimní „divoké kvasnice“? Nebo obyčejný šlendrián? Vrr. Giganti sice mají skoro vždycky své sterilně-odporné europomyje naprosto stejné, fundamentálním problémem ale je, že na úrovni propastně hluboko pod nejhorší várkou třeba právě ze Svijan. Vrr. Minule i předminule jsme si sprostě stěžovali na Svijanskou Kněžnu. Byla řadu týdnů evidentně jiná. Polotmavá, řidší, slabší. Již v sudech - od Pivní Pohotovosti - naředěná. Pravidelný čistič (Viktor?) trubek přidal, že v poslední době narazil na obdobný problém s černým Klášterem. Taktéž byl opakovaně nikoli tradiční a tmavý, ale podivně „trešňovkovitý“. A Klášter-Hradiště nad Jizerou od Svijanského Újezdu daleko není ... U Kláštera se nedivíme. Známe „pivní“ filozofii vykutálených spekulantů z K-Brewery. Ale Svijany snad patří jiným? Či nikoli? Nebo pivka vyrábí načerno kdosi další? Mrázek & Co., Kočka, číňani? Alespoň jedna zpráva se zprvu jevila jako dobrá. Leč pouze na velmi krátký čas: U (bejvalejch) vyndanejch stabilizována situace s personálem. Na 10 dní. Nová síla (Ruda) se zdála velmi solidní a zaječí úmysly prý neměla. A když jsme novou sílu patřičně proškolili (včetně slušné demonstrace toho, že točit malé Svijany do plzeňských sklenic je fakt nechutné zvěrstvo), tak si to bystře zapamatovala překvapivě hned napoprvé. A byl úslužný. Velice. Leč pivař míní a realita mění. Naprosto nečekaně a pro všechny fakticky překvapivě (včetně managementu podniku) nová síla udělala velký p… již druhý týden. Takže zase nic a hledání. S obsluhou je to tady zakleté. Taková fluktuace by zasloužila zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Smutné. Vrr. Takže opět hledání (pí. Lenka každý den sloužit objektivně nemůže), včetně návrhů na zavíračku neděle - pondělí. Brzy však nalezena sl. Evelína z kasína. Nastoupila v pátek třináctého. Ještě s ráznou postarší Boženou, která jí dělá stálé garde. Uvidíme. Zatím šlapou. Alespoň tak kdyby vše vydrželo. Alespoň rok. Haf.
Budvar (BPH VI.): Z dejvické Orig Budvarky (http://www.budvarkadejvice.cz) hlásíme, že kroužkovaný ležák opět celkem v pořádku. 20. 11. přímo výtečný, jako v dřívějšku. Nicméně při většině návštěv (např. 30. 10. či 16. 11.) bývá nevytočený. A první i druhý je o poznání slabší, bez řízu, teplejší, méně pitelný i méně potěšující (třebas v brzkém odpoledni, avšak kroužek obecně zde kupodivu pije pouze málokdo). Ale postupně se obvykle zlepšuje. To ani v nejoriginálnější budvarské restauraci si toto neumějí ohlídat? Umějí a asi i mohou, leč někteří na to kašlou. Smutné, zvláště ve světle toho, že ceny lidové zde již opravdu nejsou (kroužek za CZK 40). Vrr. Kuchyň však tradičně O.K. a s ní spokojenost nadprůměrná. A dokonce v útulném podniku příjemně topí. Zkuste prima koleno potřené tmavým Budvárkem. Pro depresivní podzim jako dělané. Anebo pekáčovou nožku z kačeny. Či obligátní prorostlou smaženou krkovičku zakápnutou Budvarem. Kroužek (za CZK 28) inzeruje velice překvapivě též vývěska restaurantu Myslivna v Jagellonské. Jde o staré, a dříve velmi vyhlášené zařízení, které ovšem od textilního převratu nezadržitelně pustlo. Jistý čas sice nedaleko fungovala i jakási pobočka jménem Hájovna. Dlouho nevydržela a podnik se ustavičně od té doby mění. K horšímu. Myslivna samotná, ani vedlejší Formanka, taktéž mnoho posledních let k návštěvě příliš nelákala. Ba právě naopak. Každou chvíli zavřeno, permanentní adaptace, pořád jiné „pivo“, zvěřinových specialitek stále méně a méně. Logo Budvaru tam visí již pár měsíců, ale až nyní jsme si povšimli kroužku. Otestovat musíme. Leč zůstáváme silnými pesimisty. Vrr.
Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): V Karlíně (http://www.gastroinfo.cz/pivoklub) se 26. listopadu slavil Den díkůvzdání. Stylově. Servíroval se krocan s nádivkou, sladkými bramborami, jablečnou a brusinkovou omáčkou i nezbytný proslulý a oblíbený dýňový koláč. A k tomu též velmi stylové americké pivo, a to Samuel Adams z Bostonu. Bohužel, čtvrteční večerní seance musíme z technických důvodů oželet. Škoda. Čili jen z vyprávění. Prý vše dost dobré a místa byla vyprodaná beznadějně. Snad tedy napřesrok - z akce má být tradice. Haf. Zařízení U radnice alias U Šůvinky se opět jmenuje jinak. Beer Club 300 (http://www.pivni-raj.com). Podnik jsme sledovali přes stránky s aktuální nabídkou pivek. V listopadu však adresa nefungovala. Dříve jsme výjimečně i občas zaskočili. Vždy jenom na skok. Otestovat značky, na které šlo narazit jinde těžko. Firma se sice snažila, leč k útulnosti a k puzení k pravidelným posezením cosi chybělo. A možná i přebývalo. Možná, že kdybychom prubli saunu (s výtahem na pivka od čepu), která je součástí hospody ... Ale zase nějaké změny. Vrr.
Dětenice a Český Ráj (BPH XI.): Český Ráj jsme letos hrubě zanedbávali, takže pivní ani gastronovinky veškeré žádné. A třebas 17. 11. bylo nepřekvapivě stejně všude zavřeno. Maximálně otevřeno až večer. Tradičně promyšlený podnikatelský tah. Byl přece svátek a pro mnohé prodloužený víkend a všude plno žíznivých i hladových návštěvníků. Vrr. Tzv. svátek stejně však nikdo neslavil, a ani ostatně nebylo co. Do konce letošního roku snad ale stihneme překontrolovat Dětenice. Na 28. 10. jsme nakoukli na Kokořínsko. Podkováňský podnik U Grobiána odnesl vítr skoro docela a hned tak neotevře (Mezi námi, již tak nejméně čtvrtstoletí to tam za moc nestálo). Stromů je kolem polámaných požehnaně, úklid probíhá tempem hlemýždím a výhledy na obnažené skály i chaty jsou nové a překvapivé. Lidí ale až příliš a s přijatelnými hospodami velká slabota. Snad jen poblíž Grobiána zařízení U Baby Šůrové (dřívější Ráj?). Prostředí pěkné, leč pekelná zima. Další z řady podniků, kde se netopí vůbec či jenom symbolicky. Namátkou zima bývá tradičně vždycky v kerské Hájence, mnohdy u žižkovského Sadu etc. etc. Stává se to velmi nepříjemnou českou specialitkou. Vrr. U Baby na čepu taktéž Svijanský Máz. Poživatelný, ale maximálně tři minus. Jídla přijatelná cenově, velikostí i kvalitou. Candát s bílou omáčkou (inzerovaný šťovík bývá však pouze v sezóně) a rýží dokonce překvapil. Smažené krkovičky potřené česnekem byly hned dvě. A česnekem dotčené byly. Leč tenké a suché. Krkovičku si představujeme jinak. Nicméně snesitelné. Haf.
Pivní literatura (BPH XIV.): K tradičním drinkům českých podniků nejnižších kategorií, představeným v Aktualizaci z 1. 7. 2009, přidejme čtvero dalších - velmi slibně vyhlížejících - receptů. Osobně jsme ale všechny, naštěstí, nezkoušeli. 4 cl zelené + mlíčko do kávy = vodníkovo sperma (velmi vkusné a stejně i chutné). A v rámci politické agitace, které není nikdy dost: griotka + vodka = Rudý bratr pod ledem („Když pod ledem, tak na věčné časy“), zelená + vodka = Zelené máje pod ledem („Když do Evropy, tak na biomasu“ - ale raději již bez Kaťušky) a ještě 2 cl Božkov Zlatý + vodka = Oranžová jistota pod ledem („Don Číčo“).
Chodovar a Žižkov (BPH XX.): Žižkov je zase světový! Televizní věž na Žižkově byla v žebříčku „katastrof“ webu VirtualTourist vyhodnocena na pěkném druhém místě. Tedy jako druhá nejošklivější stavba na světě. Hned po mechanickém Morrisonově mechanickém divadle v Baltimore, před zajímavým Včelínem novozélandského parlamentu ve Wellingtonu a děsivým pařížským Centre Pompidou. Na této obludnosti se podílel prý i Kaplický. Snad je Praha jeho žluto-zeleného chrchle již navždy uchráněna. S přehledem by totiž zvítězil. Leč vysílač k novodobému žižkovskému geniu loci tak nějak už i snad patří. Má
Žižkovské hospody před sto lety a pivo pro zdraví (BPH XXVIII.): A zase něco dalších zajímavostí ze zajímavé knížky Zdeňka Šestáka Jak žil Žižkov před sto lety (Praha, Academia 2005). Publikace čítá 343 stránek a je rozdělena do čtyřicetipěti kratších kapitolek. Milá jsou doprovodná fota i dobové ilustrace a užitečné plánky či rejstříky osob i domů. Autor čerpal téměř výhradně z dobového tisku, který přinášel mnohé informace i „žertovné šlehy“, které bychom v dnešních médiích hledali asi marně. A vytvořil zajímavý obrázek každodenního života i životního stylu hrdých obyvatel „žižkovské republiky“ z C. K. časů prvního desetiletí 20. století. Žižkov se od těch dob na první pohled změnil od základů. Ale je tomu skutečně tak? Text neopomíjí konfrontaci původních a dnešních názvů ulic, náměstí, domů i hostinců. V roce 1910 stálo na Žižkově 1 200 domů. Do katastru náleželo též Nádraží státní dráhy (Státní nádraží), dnes Masarykovo. Nejvíce názvů domů a hospod bylo spojeno s českými tradicemi, v čele s husitskými. Hodně se nosilo hrdé slovanství. Vždyť Žižkov byl z naprosté většiny český. V roce 1900 se jen 1,36 % obyvatel hlásilo k obcovací (dorozumívací) řeči německé, a to byli převážně Židé, kteří rychle k češtině přecházeli taktéž. U naprosté většiny hospod však původní názvy již „zglobalizovaly“ a tudíž, bohužel, zanikly. Zajímavé jsou pasáže o dobových cenách nemovitostí. Dům se dal koupit již za 1 800 K, ale i za 146 500 K (na dnešní ceny krát 50-100). Kniha neopomíjí žižkovské hřbitovy, radnici, obecní dvory (se službami zdravotními a hasičskými), sady, sochy, návštěvy císařského majestátu, ani námluvy žižkovských ohledně sloučení s pražskou obcí. A to včetně dluhů a dalších závazků. Jedna kapitola je věnována též žižkovskému vlastenectví a tzv. rasismu. Žižkovský patriotismus byl vždy pověstný a „byl těsně spřažen s vlastenectvím českým“ (s. 93). Urážka žižkovské cti nezřídka vyvolala nejednu urputnou rvačku. Žižkováci tradičně nechyběli na protiněmeckých demonstracích. Nicméně „v době mírového dolce far niente cítila velká část Žižkovanů i jisté širší, rakouské vlastenectví. Projevovalo se to například při žižkovských návštěvách Františka Josefa I. ...“ (s. 96). Žižkov byl zakázaným územím pro kočující a potulné cikánské rodiny, které „... jakmile se v jeho policejním obvodu utábořily, policejní hlídka je rychle vyvedla za hranice obvodu“ (s. 98). V přílišné oblibě lid žižkovský nemíval ani židovské firmy a občas proti nim i trošinku demonstrovával (např. v roce 1903). Označení Žid (tehdy psáno s malým písmenem) však obvykle označovalo náboženskou příslušnost. Také žižkovský tisk opakoval „známá klišé podoby Žida: má velký zahnutý nos (okurka, skoba), mluví špatně česky, má podivné náboženské obřady, při nichž se používá ještě podivnější a nesrozumitelná řeč, chce pracovat v neděli a nepracuje v sobotu, jí plno cibule a česneku a proto zapáchá (tehdejší česká kuchyně používala tyto dvě zeleniny výrazně méně než ta dnešní), nemyje se a štítí se vody, neobvykle se chová a obléká, a vůbec: je schopný všeho špatného ... Židů se tehdy zastával sociálnědemokratický tisk, který za to ostatní noviny z důvodů politických silně napadaly (Právu lidu se přezdívalo „Právo židů“)“ (s. 97). Na počátku 20. století ovšem proletářský Žižkov neovládala zdaleka pouze sociální demokracie, silný vliv tady mívali i národní socialisté, klerikálové a řada další stran. Pochopitelně zde působili anarchisté, včetně řady „tajných“ spolků. Publikace dále představuje vzdělávací ústavy, opatrovny, kostely i dobročinné aktivity. Přibližuje tehdejší výdělky, kdy průměrná denní mzda dělníka v Čechách činila 1,60 K (za měsíc 42 K, neboť se pracovalo šest dní v týdnu). Pro srovnání: v roce 1902 příjem rakouského císaře činil 18 600 000 K a ruský car pobíral až dvojnásobek. Autor neopomíjí přehled cen potravin a pochutin. Od 1. ledna 1900 byla zavedena měna korunová namísto zlatkové. Ceny se zdvojnásobily, protože 1 zlatý nahradily 2 koruny a setinu zlatky (1 krejcar) dva haléře. Namátkou
Pražské cyklopivní trasy (BPH XXX.): Již bez bicyklu, zato však včetně nepostradatelného vůdce smečky Bertíka, podzimně kontrolujeme některé trasy. Třebas Nelahozeves zámek - Nové Ouholice. Mastňácky po červené, kilásků sotva sedm. Obé na ČD dráze Masaryčka - Ústí. Zásobníky nafty Mero (Mezinárodní ropovod) jsou fakt impozantní. A ochranka bdělá. Běžte se mrknout. Ale pivko si dejte, před a po, raději - už a až - na Žižkově. A pro pořádek raději i boží meruňkovici v Království. Což platí taktéž pro pěší průzkumné podniky podél velepotoku Rokytky. Haf. Projeli a prošli jsme též Klánovický les. Prý největší v Praze. O něj se dnes tvrdě bojuje. Nejenom v referendu konaném v den VŘSR. Argumentace arogantních korupčníků a vykutálených výdělkářů (po česku zlodějů), co zde chtějí kácet, že za božské První republiky tamtéž již velké hřiště přece bylo, je tragikomicky zcestná. Bylo tehdy taktéž tolik silnic, dálnic, supermarketů atd.? Každý sebemenší stromeček je dneska cennější než profity developerů. A jako P.S. vzpomínka alias definitivní rekapitulace a definitivní uzavření jihočeské cyklopivní sezóny 2009: Nočních sjezdů z malšické Rejdy do lesního campu na Lužnici již máme v deníčku-knize jízd notně přes stovku. Doufejme, že v roce 2010 přidáme minimálně další desítku. Celkový počet jízd oběma směry činí již stovek několik, sjezdů nočních (tj. se startem u malšického stadiónku minimálně v 21.30 hod.) je pochopitelně méně. Trasu známe fakt dost dobře. Vážně. Cca