Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby
(z 1. června LP 2010)
Černá Hora (BPH I.): Černohorská pivka jsme v máji hrubě zanedbávali. Vlivem mizerného počasí jsme smutně odložili cyklonávštěvy roztockých Zvířátek. Za vše může Eyjafjallajökull. A což až začoudí Hekla a Katla …! Nevýdělky leteckých společností, cestovek a obdobných institucí turistického byznysu rozhodně neoplakáváme (ba právě naopak), leč prostoje našeho milého velocipédu nás dost štvou. Vrr. Též žižkovské Království (www.kralovstvi.com) jsme navštívili méněkrát než bývá měsíční průměr. Vše snad O.K. Sortiment pivovar naštěstí ještě drží. Což je fajn. A samozřejmě místní slivovička, nejen po ránu je pro zdraví prospěšná. Haf.
Svijany (BPH II.): Drobná reklamace na svijanský lahvový otevírák ze svijanské prodejny u svijanského pivovaru. Magnet pevně drží na ledničce, leč otevírák se nezadržitelně řítí dolů. Není to první případ. Trocha Chemoprénu Extrem vše napraví. Nicméně - Číňané, lepte lépe! Vrr. Na milém Žižkově, pod nemilou věží, na škroupáku, U sadu (http://www.usadu.cz) první víkend májový ještě v akci „Nudle trochu jinak“. Položky sice i zajímavé (nudlové placičky, thajské nudle, těstovinová rýže etc.), leč my těstoviny moc nebaštíme. Okusili jsme jenom indické jehněčí na širokých (českých, sladkých) nudlích notně sypané koriandrem a citrónem. Ušlo, ale s rýží (nikoli jasmínovou !) by bylo mnohem lepší. A v kombinaci s černohorskou pšenicí Velenem nás zasytilo, ale i brzy protáhlo. Velen stále na letáčcích inzerován coby „Primátor - kvasnicové“ a bohužel i pořád v jeho skle. Vrr. Na čepu totiž nedávno, a načas, vystřídal náchodský Weizen. Ferdinand 12 % se pozdržel déle a tak světlý ležák Olivětínský Opat 12 % (alc 5,0 %) tekl opravdu až od Svátku práce. Na broumovských hořkých pivkách moc rádi ulítáváme a p. Jardovi Noskovi upřímně palce držíme. Nicméně Bittery či Pepřáky (nejlépe kvasničáky) jsou ještě o notně notný kusanec lepší. Pro pořádek zrekapitulujme, že na čepu nyní Svijanský Máz 11º (CZK 32), Kozel 10º (CZK 28), Prazdroj (CZK 33), Koutská speciál tmavá 18º (CZK 38 za
Budvar (BPH VI.): V Orig Budvarce (http://www.budvarkadejvice.cz) kroužkovaný ležák osvěžující a pitný. 24. 4. velmi. A coby speciální supernabídka velice mile překvapilo jehněčí kolínko se šťouchaným bramborem, listovým špenátem a rozmarýnovým přelivem. Výtečné! Báseň. Symfonická. I česneku bylo dostatek. Zatím jídlo roku 2010 (a i zvíkovský bůček s domácím pecínkem se bude muset hodně snažit). 28. 4. kolínko opět luxusní. Leč na talíři vše naaranžováno již méně atraktivně a kůrčička tentokrát o něco méně vypečená. Nicméně již žádné fňukání nad zdejším inovovaným jídelníčkem. Vše odpuštěno! I když: kdyby ta rýže nebyla proklatě jasmínová, kdyby krkovička nebyla nesmyslně devastována gulášem, kdyby byl sušší řízeček raději dřívější prorostlou krkovičkou ... Vrr. 10. 5. kroužek bezmála luxusně přepychový a bifteček biftekový, pravý a povedený (pouze průměrný smetanový brambor si však propříště odpustíme). V žižkovské New Myslivně s Formankou (http://www.restaurace-myslivna.com) obvykle stále poklidný a obvykle i neurážející průměr. Leč kuchyň jde stále mírně dolů a za chvíli ji již budeme ignorovat zcela. 21. 5. tzv. roštěnka stará a tuhá. A hlavně knedlíky (všechny tři) k segedínu musel kolega vrátit - ukrojitelné a poživatelné nebyly. A personál nafrněný a ani slůvko reakce. O omluvě nemluvě. A byli jsme opět jedinými hosty. Vrr. Nicméně bývá zde totální klídek (kromě občas ryčnějších a nesnesitelně přemoudřelých buranských socanských funkcionářů či ještě depresivnějšího ódésáckého kindermanagementu z místních buněk, resp. radnice). Ale kroužek se tiše a pravidelně tady konzumovat zatím obvykle dá. Třebas 15. 5. ve zcela liduprázdném podniku potěšil. Nicméně v Dejvicích je - vždy a nesporně - mnohem říznější i vymazlenější. Jakožto i všechno ostatní. Namátkou 24. 5. v Dejvicích kroužkovaný ležák = božský mok i božský lok. Radost ze státního podniku. Haf.
Nymburk (BPH IX.): Natura Viva v Lysé - coby tradiční a symbolická předzvěst prázdnin - je zase tady. A zase tudíž rok pryč. Utíká to stále rychleji a rychleji. Vrr. Asi něco bude na tom, že čím je tvor starší, tím vnímá běh času rychleji. Metabolismus se zpomaluje a tak např. aby se vzpamatoval z jednoho jídla, trvá mu to déle a subjektivně toho méně daleko stíhá (Jsem již ve veteránské kategorii na výstavách a Páník Jezevec taktéž již mnoho pamatuje, mnoho přečetl, mnoho snědl i mnoho vypil ... Zatím to stále ujde, ale ... Vrr - pozn. Bertíka). Jak letošní Natura zabodovala? Vlastně zase jako obvykle. Opět středa - neděle. Dr. Cáb s kořalkami, dobré pivko nymburské, černohorské a hanušovické, grilované pokrmy etc. Nově zvěřinová „restaurace“. Za naší návštěvy ovšem nabízí pouze frankfurtskou polévku a tři obyčejné klobásky. Po zvěřině ani vidu, ani slechu. Vrr. Letos jsme Naturu dokonce první den otevírali, celkově výstava trochu menší než jindy a hlavně počasí na draka. Takže za rok. Haf.
Chodovar a Žižkov (BPH XX.): Skončil Řev Bořivojky (http://revborivojky.cz) definitivně? V dubnu ani květnu žádné číslo nikde dostupné nebylo. Osobně sice s jejich „předplatným“ a s komunikací s redakcí nejlepší zkušenosti nemáme, nicméně měsíčníku jsme fandili. Vrr. Pro pořádek: už před časem skončila v Jagellonské ul. Žižkovská pivní galerie. Pro ní nepláčeme. Nepláčeme ani nad katastrofálně ubohou úrovní tzv. pivnic na Husitské ul. Vlastně dobře jim tak! Proč ale kazí renomé výborných českých piv malých producentů? Koutská hospoda U slovanské lípy točí koutské pivko, které je tak dobré, že vlastně ani moc zkazit nejde. Ale to prostředí vevnitř i na ulici, asociální hosté, resp. nepřizpůsobivé místní obyvatelstvo a hlavně humusuidní kuchyň. Neskutečně. Vrr. Merenda nahoře a dole obvykle prázdná. Nabídka pivek sice pestrá, ale méně je mnohdy fakt více. Nechodíme, neláká nás to tam vůbec a víme, že nepřicházíme o nic. Vedle ukrajinsko-chýňský výčep Pivovarský dvůr Chýně. Pár měsíců jsme podnik nenavštívili a naše nejčernější vize se naplnily. Notně prořídlý jídelní list a hlavně vedle chýňského nabízí i „Pilsner“ a „Kozel“. Tam už nepáchneme ani náhodou. Tahle prznit pivo má být trestné! Vrr. A co věčně přejmenovávaný podnik U Šůvinky (http://www.svetpiva.com) proti radnici? Nabídka na www stránkách oslňující, ale spolehlivé reference praví, že část piv je obvykle nutné vracet. Jsou nepoživatelná, stará, zkažená. Vykašlete se na desítky druhů a točte jedno, dvě dobrá stabilně. Pak budeme chodit i my. A nejenom my. Vrr.
Pivní kuchaření a kapsaicin (BPH XXIV.): Troška opakování úvodem neuškodí. Stupnice pálivosti bývají různé. A práh bolestivosti u různých lidí je taktéž různý. A někteří producenti (jako CaJohn´s) třebas obvyklé SHU jednotky záměrně vůbec neuvádějí. V internetovém obchodě na http://www.paliveomacky.cz používají stupnici od 1 do 10 + + +. Stupeň pálivosti 1 = 0 - 100 SHU, 2 = 100 - 500 SHU, 3 = 500 - 1 000 SHU, 4 = 1 000 - 3000 SHU, 5 = 3 000 - 5 000 SHU, 6 = 5 000 - 10 000 SHU, 7 = 10 000 - 20 000 SHU, 8 = 20 000 - 30 000 SHU, 9 = 30 000 - 50 000 SHU, 10 = 50 000 - 100 000 SHU, 10+ = 100 000 - 500 000 SHU, 10++ = 500 000 -
Náhražky a názvy piv (BPH XLIII.): Tragikomické tetrahopové mediální a marketingové šílení „našeho“ Prazdroje pokračuje. Objevují se stále další srdceryvné (a především drahé) inzeráty na nichž nájemné - a prodejné - síly pateticky lkají, že údajně „zasvětili život vaření poctivého českého piva“. Zvláště v případě G je to hodně úsměvné (spíše smutné). Poctivě naředěné! Kdyby alespoň přiznali, že dnešní život zasvětili prachům až na prvním místě. A přestali českému pivku a českému pivovarnictví konečně škodit. Vrr. Kampaň nezůstala bez odezvy. Nastal rozkol mezi pivovarníky. Kdo z toho bude profitovat? České pivko a čeští pivaři nikoli. Žatecký pivovar již vystoupil z Českého svazu pivovarů a sladoven. Protestuje tak proti chování a výrokům Plzeňského Prazdroje, který cíleně poškozují ostatní členy svazu. Aktivity Prazdroje tímto mají být v rozporu se stanovami a pivovar by měl být ze svazu vyloučen. Nařkl totiž konkurenční firmy, že používají nestandardní suroviny a sám se pasoval do role jediného „poctivého“ producenta tradičního českého moku. Nestydatost! Prazdroj ale neplní ani další ustanovení svazu, včetně neochoty ohledně zveřejňování výstavu. Nebylo by už konečně načase poslat „vlastníky“ Plzeňského Prazdroje, tzv. TOP manažery a všechny obdobné šibaly tam kam patří? Což tahle znárodnění? Bylo by už načase. Vrr. Pokračujeme v tažení proti skutečným náhražkám a všelijakým podvodným šididlům, ke kterým tetrahop zřejmě ale nepatří. Někteří ovšem tvrdí, že není chmelový, leč silikonový (Nedělají se z toho nakonec i umělá prsa?). Vrr. Nicméně stále platí: Naučme se říkat NE! STOP nadspotřebě a nekvalitě na úkor kvantity! Bojujme proti náhražkám! Například pomocí farmářských trhů, jak to počala sympaticky činiti Praha 6. První březnové byly ještě menší, zkušební a totálně přeplněné. Zájem vzbudily ale fakticky obrovský. 10. 4. podruhé pod visačkou „Tradiční farmářské trhy na Kulaťáku“. Tento díl již připravenější. Na větším prostranství, vcelku zorganizovaný, procházet již celkem šlo (i se čtyřnožci), fronty mnohde sice pořád značné, ale rychle ubíhající. A návštěvníků přes 15 tisíc. Na čtyři desítky úhledných stánečků se skutečnými sýry, skutečnými uzeninami (namátkou davelské či starý dobrý gothaj fy Klepiš), pečivem, zelím, ovocem, květinami, mošty, uzenými rybkami (Pozor přitom ale na Miličín! Kdo zná, dobře ví o čem je řeč!), opečenými i syrovými pravými českými bramborami ... Vše čerstvé, nechemické a chutí skutečných. Prodávat tady smějí prvovýrobci, farmáři, zemědělci či pěstitelé a především a hlavně žádní překupníci a zlodějští dealeři. A nepřekvapivě se všechny produkty ani nemusí ostentativně chlubit obskurními euro-bio-certifikáty. Opečená vorařská klobása - davelská - je lákává a asi fakticky masová. A prý tyto pečou i U Fleků. Špekáček prvorepublikově zvoní i voní a takový rohlíček jsme neměli léta. Ani tmavá klobáska babiččina k zahození jistojistě není. Haf. Kozí syrce hutné i chutné. Z Boršic od sv. Antonínka dovezla firma ŽU%SY (= ovocný lihovar) sadu kořaliček a likérků značky Žufánek. Připravených dle rodinných receptur. Tajných. Ořechovka (coby prý žaludeční likér, 35 %), višňovka (slaboulinká s pouhopouhými 20 %, maximálně na pečení či do pohárů pro batolata), ucházející (ale hrubší) hruškovice, slušná pivní kořalka (přepalovaná ze šestnáctky Janáčka), brutální absint etc. Minipanáčka na košt, s sebou v milé placatičce. Chybívá ovšem pivko. Citelně. Pouze jednou byl přítomen nápis Ferdinand na jednom stánku, leč tento jako jediný pustě prázdný. Snad někdy příště - nicméně naše předobrá Budvarka je na dohled. Trhy na Kulaťáku mají probíhat pravidelně každou druhou sobotu, vždy 8 - 14 hod. Doporučujeme. A opravdu moc, moc rádi kvitujeme, že i mnozí další nepodlehli radostně nátlakovému diktátu supermegahypermarketových řetězců a neřídí se pouze matoucími nespravedlivými cenami či tzv. slevami. I když je na trzích dráže než v Lidlech a obdobných chrámech hnusu. Kde ovšem tupě platíte za odpadky v duchu hesla „Česko = popelnice Evropy“. Přinejlepším dostáváte náhražky náhražek. Vrr. Potřetí na kulaťáku trhy proběhly 24. 4. Účast přes 20 tisíc, nabídka stejná a hlavně stejně kvalitní. Spokojenost. Příště ale až za tři neděle, kvůlivá státnímu svátku (Který zasloužilý vypatlanec svátek posunul z 9. 5. na 8. 5.? My to dobře víme a rozhodně je nevolíme - pozn. Bertíka). Takže 15. 5. na viděnou. A dobré pochutnání! Čtvrté farmářské trhy v Dejvicích s počtem stánků 42. Premiérově též vyvedené kapří hranolky. Na páté 28. 5. se zase těšíme. Haf. Obdobné farmářské trhy probíhají již v Klánovicích (každou sobotu dopoledne, dvůr ZŠ) a Horních Počernicích (každý pátek odpoledne). Chystají se v Holešovické tržnici (od 22. 5. každý den bez neděle), na Palackého nám. (od 12. 6. každou sobotu dopoledne), na Fideláku (Kubánské nám.) (od 22. 5. vždy úterý, čtvrtky a soboty dopoledne) a též na náměstí Míru (od 18. 6., v pátek po celý den). A nové jsou i sobotní trhy bleší na náplavce Rašína (vždy první a třetí sobotu). Od května do srpna se rozjíždějí blešáky každou poslední sobotu na míráku. Pilotní před časem proběhly, ale zatím nic moc. Nicméně, jen houšť ... (Páník nostalgicky a pamětnicky vzpomíná na stovky sobot dobrodružně a plodně strávených - coby kupující i prodávající - na tradičních burzách. V Kotcích, na Hajnovce, v Radiopaláci, snad nejlepších ve smíchovském Kováčku, „tajných“ a „běžeckých“ v Motole či na Letné, ve Strašnicích-Limuzské, legendárních v Buštěhradě, už spíše pouťových na ochozech Sparty nebo odpadkově-vetešnicko-zlodějských na smíchovské vlečce či dnešních army-mega-akcích dvakrát za rok v menze ČVUT. Dříve páník sháněl modýlky, US hadry a bytelný nahrávky, posléze militárie všeho druhu a dnes mošty či zelí ... - pozn. Bertíka). Haf.