Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby
(z 20. května LP 2009)
Černá Hora (BPH I.): Oslavy Svátku práce (tradičně a samozřejmě nikoli prací) stylově završeny v žižkovském Království (www.kralovstvi.com). Standardně moravská pivka z ČH plus perfektní držťkovka z hlívy ústřičné a netradiční makrela pečená s ořechy. Makrela bývá suchá, leč ořechová omáčka vše vyřešila. Zajímavé. S rozšťouchanými brambory fakt chutné. Po druhém květném svátku příjemným překvapením „frgály z Mezříča“. Originální. A byla celá řada dalších fajnovostí. Roztocká Zvířátka prosperují, což je jen dobře. Roztocká Koliba naproti Maxmiliánce prý vypálena úmyslně. Docela věříme. Je tam chráněná oblast, čili se nesmí bourat. Nyní nic nebrání lukrativní výstavbě a zhodnocení pozemků. Na Vinohradech taktéž před časem „náhodou“ vyhořel areál pivovaru a někdo ukradl i celou Orionku. Vrr.
Svijany (BPH II.): Začátkem května U sadu (http://www.usadu.cz) na čepu ještě úžasný 11 % Berounský Medvěd, ale i dvanáctka Litovel Premium (světlý ležák alc 5,3 %). Překvapivě pivní, hořká, s dlouhým a příjemným dozníváním. Daleko výraznější než světlá jedenáctka Litovel Moravan, kterou stabilně točí v Ethiopia Café - od škroupáku na dohled. V polovině května, coby pivo týdne, světlý ležák Žatec Export (alc 5,3 %): A v lahvích ležák Lučan Premium Tmavé (alc 4,3 %) a Baronka (světlý ležák, alc 5,3 %). Baronku (na stupňovitost 12,8) připravují od roku 2005 ve spolupráci s obcí Třebívlice na počest poslední velké lásky velkého J. W. Goetha. Tedy mladinké a fikané baronky Ulriky von Levetzow, která na zámku v Třebívlicích žila a je tam pochována. Pivko - původně jako třináctku - od roku 1999 (výročí 250. let Goethova narození) třebívličtí radní nechávali dříve vařit pivovar litoměřický, který byl však v roce 2002 uzavřen. Kdysi přeslavné město Žatec bývávalo dokonce zváno česká Paříž a náleží k nejvýznamnějším lokalitám z typické nejenom chmelařské, ale i husitské, oblasti. Včetně řevnivostí a závistí s Louny či moderněji s Kadaní. Spolu s pivovarem svitavským patří žatecká tradice vaření piva k vůbec nejstarším u nás, kdy dokladuje již rok 1261. Mnohem, mnohem později, před pár lety, právě Žatecký pivovar (ten moderní, s udávaným založením 1802) na český pivní trh uvedl jedenáctku. Slogan jim však úspěšně vyfoukl Zlatopramen. Žatecká piva, značky Žatec, jsou jemně chmelena a mají být bez chemie a využívat to nejlepší z chmele. Tedy proslulý žatecký červeňák. Nicméně místní chmel je o dost slavnější než pivka. Ta jsou zklamáním. Nevýrazná, nijaká, bez hořkosti. Trochu nasládlý ležák Export sice pivní asi je, pro mnohé i příjemný, nicméně od takovýchto podmínek a super tradice bychom očekávali daleko více. Něco fakt echtovního. Co lze ale čekat od anglického vlastníka a kyperské firmy? A tam, kam směřují exporty (na které je pivovar jednoznačně orientován) to globálním konzumentům nevadí. A bude hůře. Dokud neoliberální globalizaci, s jejími aktéry, nezkrotíme. Nejen v pivním světě. Haf. Druhá půle května ve znamení originálního Rampušáka. Speciální 12 % kvasnicový světlý ležák pochází z města F. L. Heka (po jiráskovsku Věka). Z Dobrušky. Lehký zákal způsobený kulturními kvasinkami, příjemná hořkost, vysoký říz, výborná pěnivost. Charakteristiky nelžou. Radost. Pivko živé, chutné, silnější. Leč možná ještě trošku nedospělé. Staročeský pivovárek (coby provozovatel) je minipivovárkem (www.pivovar.dobruska.info) a na etiketách stojí Pivovar a sladovna Dobruška s letopočtem 1870. Zchátralý dobrušský pivovar, kde se pivko vařilo naposledy ve státním podniku někdy v polovině 90. let, byl zakoupen soukromníky v roce 2002. Mají zde vařit zatím pouze jeden druh Rampušáka. Následujícím pivkem, a pivovarem, týdne Polička. Celkově podnik U sadu, a to nejen pro již zavedené a mnohými vyhledávané procházky pivním sadem, zasluhuje ocenění a pochvalu. Děkujeme. Vydržte. Haf.
Chýně (BPH III.): Při další návštěvě Pivovarské Krčmy (2. 5.) na čepu světlá desítka, polotmavá dvanáctka a Kolařská světlá jedenáctka. Kolařská 11o lahodná, ale tradiční 10o nám typickou nakyslostí vyhovuje na žízeň i chuť více. Jídla opět nezklamala - noblesní svíčková a přepychové domácí uzené na prkénku. Také další mimořádná nabídka (gulášek, chýňský stejk i meníčko) působila lákavě. Nicméně při hezkém počasí bývá krčma vevnitř i venku zcela obsypána kolaři (a vždy taktéž místními štamgasty) a díky miniaturní kuchyňce je čekání na krmi delší. Ale vyplatí se. A nebo fikaně přijíždějte jako my, tudíž těsně po otevíračce v 11. Rekonstruuje se vedlejší Zvěřinec a zvířátka kamsi zmizela. Škoda. Potěší však nahlédnutí do jídelní karty sousední hlavní velké Hojda-restaurace i velké upozornění, že zde neakceptují platební karty. Chválíme. Konečně zase někdo, kdo má trochu fištrónu, a dobře ví, že platit se má penězi. Hotovými. A nebo zlatem. A tudíž nikterak nehodlá podporovat globální finanční pijavice tím, že sedne na lep reklamám o výhodnosti karet a jiných podvodných finančních instrumentů (též hlavní příčině aktuálních krizí díky nadvýrobě virtuálních peněz). Běs se nás zmocňuje, když se moderní zákazník (= vymytý tupý mozek) ohání spoustou bezvýznamných kartiček a všude jimi okázale platí, byť sebemenší částku. Nejen kvůli čekání a zdržení. Vrr. Celkově Pivovarský dvůr Chýně u Prahy (http://pivovarskydvur.cz) rozhodně nezahálí. Za hřích stojí netradiční a celkem pitný Vídeňský červený ležák, který bylo možné testovat v Pivo- klubu na přelomu dubna a května. Leč překvapivě nejen tam. Již cca tři měsíce totiž má Chýně v Praze vlastní podnik. Přímo na Žižkově. Leč na místě nepříliš vábném, nepříliš atraktivním a ještě méně romantickém. Na frekventované a špinavé Husitské ulici v Hotelu Victor, hned vedle restaurace Merenda. Na chýňské na Žižkově nás upozornil proslulý pivařský pár. Ale ihned připojili varování před ukrajinským personálem, který pivům příliš nerozumí, tato patřičně nehýčká a servíruje třebas podivně nakyslá. Podnik samotný inzeruje pivka úchvatná, a to na čepu i v plastu přes ulici, včetně chýňských superspeciálů. Obsluha, kuchař a všechno další osazení (a mnoho hostů) pochází z Východu a česky hovoří jakžtakž přijatelně. Otevřeno mají denně 13-01. Interiér celkem útulný a pokud nevyhlédnete ven, tak se tady můžete cítit i dobře. V nabídce stojí kvasnicová desítka světlá, kvasnicová dvanáctka polotmavá, kvasnicová čtrnáctka černá a proměnlivý speciálek. Po kratším dohadování však zjišťujeme, že v době naší návštěvy reálně točí pouze desítku, a na jiná dnes čekají. Budiž. Pivko dobré, možná s mírnou pachutí. Další ještě lepší, leč v Chýni je to přece jenom trošku o něčem jiném. Nicméně přichází dost pivařů na jedno rychlé nebo pro speciály v plastu, což dokazuje, že o podniku a dobrém chýňském se již dobře ví. Jídelní list, v češtině a ruštině (s detailnějšími popisy jenom v azbuce), zaujme. Namátkou vepřové uši i ocásky, ušatí králíci, kurové, svíce, gulášek, domácí klobása, stejky, polévky, zajímavosti k pivku typu smažených okurkových plátků či cibulových kroužků v pivním těstíčku. Ani ceny neodrazují. Třeba jsme měli pouze smůlu, ale na první pokusy o objednání baculatá obsluha krčí rameny, že prý není. Až u páté (!) položky se trefujeme. Smažené syrečky slabý průměr, bez jakéhokoli zápachu i jakékoli přílohy. Králík po chýňsku taky není, zato králičí špízek ano. Překvapivě obstojný a noblesně zavěšený na atraktivní „šibenici“. Celkový dojem taktéž výrazně vylepšuje nabídka originálních pivek v originálních
Budvar (BPH VI.): Na pohádkový kroužkovaný Budvárek (http://www.budvarkadejvice.cz), bohužel, v květnu vybyl čas pouze výjimečně. Hrubá nekázeň, leč okolnosti se přímo spikly proti. Věříme, že kroužek vydržel i v Táboře na náměstí a především U Pichlů v kultovní Bechyni. Kam chodí celá široká famílie, včetně p. emeritního (prozatím) ministra a lišáckého machiavelliho českého politického rybníka v jednom. A ten by nic špatného nepil. Alespoň za to děkujeme. Prázdniny se kvapem blíží a tradiční cyklo-pivní dobronický pobyt s nimi. Doufejme, že to snad vyjde alespoň na pár dní. Protivenství a překážek je letos nějak mnoho. Vrr. A v dejvické Orig Budvarce 19. 5. kroužek sice chutný, ale bez jiskry, méně kroužkující a s nepatrnou pachutí. Ale dal se. Začalo tady fungovat i pár stolečků venku, takže je možno pobývat s vychovanými čtyřnožci na vodítku a košíčkem či dohlídnout na velociped. Loňská zahrádka to ovšem není, neboť na chodníku budou kopat plyn. Brzy. Kdy přesně, neví. Haf.
Nymburk (BPH IX.): Kerská Hájenka funguje naštěstí bez větších změn. Do podzimu otevřeno čtvrtky až neděle od 11 hod. Postřižiny 11, kančí se zelím i se šípkovou, zvěřinový guláš. Standard. Něco málo novinek na jídelníčku, cenové přitužení nepatrné. Kvitujeme. Haf.
Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): V karlínském Pivovarském klubu (http://www.gastroinfo.cz/pivoklub) na čepu řada fajnovostí. Chutných. I uvítací lahváče - coby long drinky - na chodovarské prezentaci 28. 4. překvapily. Guiness, Windhock Lager (alc 4,0 %) či svěží, příležitostný mnichovský Paulaner Octoberfest (alc 6,0 %). Také nová obsluha se již vcelku otrkala a i jídlo vcelku ucházející. Třebas vepřové medailonky na pivě (i s miniklobáskou) a jako netradiční příloha chutné fazole. Načervenalé. Vše vkusně obloženo beraními rohy, bohužel však zcela impotentními a tudíž nepálivými. Nevadí. Štěpán ujde, leč bývával lepší. Nicméně vydržte alespoň takto. Na další vydařené akce se těšíme. Velice. Nicméně květnové setkání s p. Václavem Berkou musíme z technických důvodů oželet. Jde o personu proslulou z Plzně. Leč pokusíme se vyslat zvědy. Třeba se dozvědí něco pikantního ze zákulisí, proč „plzeň“ již Plzní dávno není. Červnové akce si již ale ujít nenecháme. Haf.
Pivní literatura (BPH XIV.): Další recept s pivkem pochází z Valašska. Přitom jde o krmi spíše tradičnější a méně exotickou - vepřové na pivě.
Chodovar a Žižkov (BPH XX.): Od března je žižkovskou novinkou „moravská Plzeň“ v „africké kavárně v Praze“. Na rohu ulic Krkonošské a Čerchovské se v suterénu podniky střídají často. Zatím pro pivaře nikdy nic moc, pouze Plzeň a ještě nevalnější než jinde. Nově však v Ethiopia Café na čepu Litovel Moravan (světlé 11o, alc 4,6 %). Příjemné pivní chuti, pitná, digestuje. Občas však neodtočená a více nakyslá. Nicméně označení „moravská Plzeň“ bychom přiřadili spíše k výraznější, hořčí a celkově šmakóznější dvanáctce Litovel Premium. Tmavý (Litovel Dark, alc 3,8 %) k dispozici v Café pouze v lahvích. Nabídka studené a teplé kuchyně je zde vegetariánská a směřována spíše do sladkého či sladšího. Ale třeba sloní šlápoty (= palačinky z pohankové mouky o průměru