Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby
(z 1. ledna 2009)
Pilotní BPH 0. (tzv. Pivní festival): Na hodně vypečené květnové akci v Kočka-landu (bývalé holešovické Výstaviště) bylo - kromě pivka a jídla (které se však nekonalo) - taktéž inzerováno psí pivo. Na podobná marketingová lákadla hledíme s přirozenou nedůvěrou, ale přehled holt mít musíme. A to i když má jít o bestseller v západní Evropě, který si podle výzkumného panelu v Holandsku zamilovalo více jak 90 % pejsků hned od prvního doušku (!). Na Dog Beer, aneb „Připij si se svým nejlepším přítelem“, jsme však narazili až těsně před Vánoci (http://www.dogbeer.cz). 33 cl lahvička působí skoro pivně i s etiketou tlemícího se vlčáka. Kwispelbier je zemí původu z Holandska a ve skutečnosti jde o doplňkové krmivo-výživnou odměnu pro pejsky na bázi hovězího extraktu a ječného sladu. Neobsahuje bublinky ani alkohol a nejlépe prý chutná při pokojové teplotě, která je důležitá pro zvýraznění masné vůně. Před použitím protřepat a pro docílení pěny nutno část nalít, znovu zatřepat a dolévat pěnu. Doporučená dávka je ½ láhve denně. Co na to samotný lišák Bertík? Ujde, ale upřímně zřejmě žádný zázrak. Haf, haf, haf, vrr. Obdobně jako speciální speciál Hemp Valley Beer z Nové Paky (http://www.novopackepivo.cz). Pivo světlé,
Černá Hora (BPH I.): Oprava minulé aktualizace: z borůvkové ČH jsme vtipně udělali „modrou lagunu“, nicméně na lahvi stojí Ochucené pivo ležák - Modrá Luna. Tedy „pivo výjimečné svěží chuti, vytvořené z vybraných moravských sladů, žateckého chmele a výtažků z borůvek“ (alc 4,4 % obj.). Děkujeme za upozornění. Další telegrafické zpravodajství ze žižkovského Království. Skoro vše, jak má být. I kompletní vepřové hody 11. 12. Technické problémy před Svátky sice i tady, ale nakonec, kde nejsou. A od 2. 1. se už funguje normálně.
Svijany (BPH II.): Už je to tady. U Bobeše (Lipanská ul.) Svijany, a všechno, prý skončilo. Agónie sice nebyla dlouhá, ale zato nepřekvapivá. Upřímně se těšíme na další nonstop hernu. Ta „majiteli“ baráku 25 tis. měsíčně jistě vynese. Poblíž, do okruhu maximálně
Polička a Kácov (BPH IV.): U Poličky žádné novinky hodné zakronikování. Klokočníka s Kácovem navštívíme, až se promění personál i mnozí hosté. Možná, že se však masochisticky odhodláme v létě jednou mrknout na zahrádku. Vrr. Blizoučko hostivařské přehrady, na samém břehu Botiče (ul. U břehu 47), však učiněn závažný objev. Restaurace Rybářská bašta (http://www.rybarska-basta.eu). Vedle odpuzujícího loga s agresivním G, inzerované Plzně a černého Kozla (v létě) velmi překvapivě taktéž světlý Kácov 12. Za 26 českých, kalný, kvasnicový. Paráda. Prý je pořád. Originál sklo i tácky. Svatá pravda, která stojí na zadní straně kácovských sklenic - „Dobré pivo, ničím nenahradíš ...“. Konec konců české pivo se již ve středověku nazývalo blahoslaveným. Pejskové v Baště velmi mile vítáni, vodička ihned nabízena. Prostředí nostalgičtější, rozhodně nikterak luxusní, leč útulné. Klídek, pohoda, umístění i atmosféra silně připomíná starý dobrý roztocký hotýlek Maxmiliánka. Znalci vědí a moc litují, že je již nenávratně v pánu. Zde otevřeno denně 11-23. Denně (i o víkendech) hotovky, včetně zvěřiny. Na lístku domácí tlačenka a huspenina, domácí bramboráky, nebo třeba pravé jihoamerické steaky. Kupodivu také něco ryb. Včetně candáta. Sice nemají v listu psanou rýži (k rybkám je nejlepší), ale obsluha se sama nabídne a bez váhání to zařídí. I retro-diskotéky, pro starší a pokročilé, navozující ducha sladkého „zastoje“ 80. let, se tu konávají v pátek, pozdním večerem. Nabízen salónek, v létě zahrádka a terasa s grilováním, možnost ubytování v místě. A všelijaké akcičky, slevy, dva obědy v ceně jednoho atd. Pak, že to nejde. Rozhodně doporučujeme. Třeba procházkou od přehrady. Anebo nejenom sockám poslouží mastná tyč č. 26 (a 22), zastávka Hostivařská, předposlední před konečnou. Odtud je to cca
Budvar (BPH VI.): Dejvická Budvarka před Vánocemi trošku nevyzpytatelná. Kroužek báječný. Ale výjimečně přece jen o kapku méně, a dokonce zplihlý a „nekroužkuje“. Pozor na rezervace částí i celé hospody. V lednu by však měl být zase klídek a všechno při starém. A smažená krkovička zakápnutá Budvarem je přímo božská. A grilovaná šunka také. A pstruh ...
Nymburk (BPH IX.): Kerská Hájenka letos otevřena do 21. 12. Pak až od 21. 2. Leden je v Kersku přece jenom dost, dost mrtvý. A také se zde bude točit další díl Babicových dobrot. Samozřejmě zvěřinových. Popularitu podniku umocnila reportáž televizních novin (okolo 10. 12.) o vojensky organizovaném zásahu speciálních policejních sil proti vařičům perníku v nedaleké lesní chatce. Reportérka vše velmi dramaticky líčila, včetně premiérově použitého vrtulníku místo nedostatečného pouličního osvětlení. Přitom stála před nepřehlédnutelnou Hájenkou. Vnucovaná globalizace ničí i starosvětskou hrabalovskou poetiku. Styďte se. Fuj.
Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Povinné hlášení z dříve Krakonošova podniku U radnice (žižkovské) 6. 12.: Na Mikulášském čepu: rakovnický Bakalář 12 (zase chemie a celkově nic moc, a to nejen tady - promiň, patriote Tošíku); Postrižiny (světlý Nymburk 11, standard drží pořád, ale třeba v kerské Hájence nám sedí o dost více); Černá Hora borůvková (ne moc sladká, asi i celovečerně pitelná a některými zde již fanaticky vyžadovaná, ale pro nás fakt jenom občasná kuriozita); Holba Šerák 12 (jde o přepis p. vedoucího na tabuli, je to klasická 11, Šerák je Šerák, ale nefiltrovaný by byl lepší); Holba Vánoční polotmavá 14 (možná i trochu zajímavé, ale původně personálem avizovaná síla 11 je na místě více, bylo to dost naředěné, a zřejmě šlo o Šerák Speciál 13,51 % v polotmavé verzi, Šerák má totiž
Dětenice a Český Ráj (BPH XI.): Nic převratně nového. Aspoň kdyby se to nezhoršilo. 26. 12. typicky naprosto všude zavřeno, kromě Svijanské pivovarské hospody. Ta však velmi rafinovaně otevírala až od 14 hodin, což kolem poledne s nadávkami nechápalo mnohem více návštěvníků než jen naše posádka. Výjimkou jsou komerční Dětenice. Obsluhující děvenka půvabná a přerozmilá, dětenické pivko tradičně chutné, jehněčí a jelení krmě vydatná, leč ceny vskutku nemírné. O jejich pobočce U Brabanta na Malé Straně nemluvě. Bez domácího pivka a ceny ještě nejméně o třetinu napruženější. Předražené i pro movitější cizince. To už je čirá zlodějna. 26. 12. desítky zoufalců v autech, vlacích, pěšmo i na kolech hledalo nejenom po Českém Ráji jakékoli občerstvení, včetně řady zahraničních hladovců i celých autobusů. Chápu večer 24. 12., snad i 25. 12., ale aby čeští pohani tahle „světili“ celé Svátky? Nehledě na to, že i na Žižkově bylo zavřeno taktéž skoro všude. Typický je přístup na Hrubé Skále, nebo v Helikaru pod Kostí. Majitel nechává zavřeno, že by prý nikdo nepřišel a současně neustále kvílí, že jsou malé tržby a velká krize. Obdobně v nesčetných, nejen venkovských, hospodách po celých Čechách neseženete naprosto nic k jídlu, ani párek, sejra či kousek chleba bez tlačenky. Prý proto, že si to tam nikdo nedává. Páni hospodští a restauratéři, nejste náhodou hloupí, neschopní a hlavně strašně líní? Ono je to totiž často úplně opačně. Hosté do podniku nechodí proto, že je pořád zavřený a neobjednávají si, protože nic nemáte. Vrr, haf.